četvrtak, 31. ožujka 2011.

Salata od bulgura sa svježim sirom i kiselim krastavcima/Bulgur salad with fresh cheese and pickled cucumbers


P3220028 (2)

Fino,lagano jelo koje možete poslužiti kao prilog uz meso,ili laganu večeru Smiješak

Sastojci;

1 šalica bulgura
100 g svježeg sira
4-5 kiselih krastavaca
sol

Priprema;

Bulgur skuhajte.
Krastavce sitno nasjeckajte u sjeckalici ili ručno.
Kada je bulgur kuhan,properite ga pod hladnom vodom,i ocijedite.Pomiješajte sa sirom i svježim krastavcima i po potrebi posolite.
Dobar tek!!

petak, 25. ožujka 2011.

Njoki u umaku od tikvica i sira/Gnocchi in a sauce of zucchini and cheese


P3250035
Danas sam morala kćeri u školu na informacije,pa sam morala nešto na brzinu “smućkati”,i evo rezultata Smiješak

Sastojci;

1 tikvica
2 trokuta Zdenka sira
250 ml vrhnja za kuhanje
2 listića sire u listićima
100 g tvrdog sira (gouda,ili sl.)
ribani parmezan za posipanje
sol
papar
vegeta
timijan

Priprema;

Tikvicu ogulite i naribajte.Popržite je na malo maslinovog ulja,dok ne omekša.nalijte vrhnje,dodajte sireve i začine,i kuhajte na laganoj vatri,dok se sirevi ne otope.
Skuhajte njoke.
Preko skuhanih njoki prelijte umak,pospite ribanim parmezanom,i poslužite toplo uz zelenu salatu.
Dobar tek!

utorak, 22. ožujka 2011.

Grah varivo sa bulgurom/Bean soup with bulgur


P3220029

Kažu naši stari:”Kada skuhaš grah i sarmu,onda si prava kuharica,i spremna si za udaju!”,pa,udavače moje,krenimo Smiješak otvorenih usta

Sastojci;

3-4 šake graha (da prekrije dno šerpe)
4 srednje glavice crvenog luka
2-3 češnja češnjaka
sol
vegeta
papar
1 šalica bulgura

Za zapršku;

2 žlice masti ili ulja
brašno
crvena paprika

Priprema;

Prvo stavite u šerpu samo grah.Nalijte vode i kuhajte.Kada provrije,kuhajte oko 10 minuta,zatim izlijte vodu i natočite drugu.
Luk sitno isjeckajte i ubacite unutra.Dodajte sol.vegetu i papar,i kada provrije smanjite na srednje jaku vatru,napola poklopite i pustite neka se krčka.
Ako želite ubacite kobasice,suho meso ili slaninu.Slaninu i kobasice ubacite pred kraj,a suhe kosti prvo malo posebno prokuhajte,pa onda ubacite u grah istodobno sa lukom i začinima.Ali onda malo pripazite na sol,jer je suho meso dosta slano.
Dok se grah krčka,provjerite s vremena na vrijeme da li treba dodati vode,da se ne bi zapekao.Posebno skuhajte bulgur.Ja inače uz grah kuham ričet iliti ječam,ali u nedostatku istoga posluži i bulgur.Kada je kuhan,ocijedite ga i stavite u posebnu posudu.
Kada juha od graha postane kremasta,a grah mekan,vrijeme je za zapršku.Pojačajte vatru na najjače (to je jako važno,jer u protivnom vam se grah neče zgusnuti),i po potrebi dodajte vode.Znači,zapršku pravite tek kada grah dobro vrije!
U tavici ili maloj šerpici ugrijte masnoću.Kada je vruče dodajte brašna.Vodite računa o količini,ako bude gusta zaprška i grah če biti gust,i obrnuto.Dobro promiješajte da ne bude grudica,i dodajte i crvenu papriku,također po želji.Promiješajte i ako grah vrije,istresite zapršku i miješajte.Dodajte još malo papra,i kuhajte još 5 minuta uz miješanje.
Bulgur možete pomiješati u grah,ali ako je gušći,ne preporučujem,jer ćete dobiti kašu.Najbolje ga je ostaviti posebno,pa neka si svatko stavlja koliko hoće.


P3220027

Eto,nadam se da je sve jasno,a ako nešto nije,pitajte SmiješakŽelim vam ugodno kuhanje i brzu udaju Smiješak otvorenih ustaDobar tek!

Jednostavna salata/A simple salad


P3210013

Jednostavna,fina salatica…..

Sastojci;

1 mladi luk
oko 100 g matovilca
1 srednja glavica kristalke
sol
maslinovo ulje
acceto balsamico

Priprema;

Sve sastojke dobro operite.Luk narežite na kolutove,salatu iskidajte na veličinu zalogaja,i dodajte matovilac.
Posolite,dodajte ulje i ocat(količina po želji),i dobro promiješajte.
I,to je to,imate savršenu,laganu zdravu salaticu!Dobar tek!

Quinoa u umaku od povrća i boba/Quinoa in a sauce of vegetables and chickpeas



P3210007

Znam da sam već dosadna sa ovakvim receptima,ali kad obožavam quinou,ne mogu si pomoć’ Smiješak s namigivanjemZa mene je ovo savršeni ručak,uz dodatak zelene salate,i ne treba mi ništa drugo…

Sastojci;

1 šalica quinoe
200 g smrznutog povrća(ja sam koristila kinesku mješavinu iz Lidla,ima svega,mrkva,šampinjoni,celer,cvjetaća,poriluk,paprika,klice…)
1 konzerva slanutka
1 konzerva pelata rajćice
maslinovo ulje
sol
šećer
papar
majćina dušica
bosiljak
2 dcl bijelog vina

P3210006


Priprema;

Quinou skuhajte.U wok stavite maslinovog ulja tek toliko da prekrije dno.Na zagrijano ulje stavite povrće,i uz miješanje pržite dok malo ne omekša.Dodajte vino i začine.Smanjite vatru i neka se krčka dok vino ne ishlapi.
Zatim dodajte ocijeđeni bob,i rajčicu (sa sokom) narezanu na kockice i sve zajedno lagano krčkajte dok se ne zgusne.Po potrebi dodajte šećera da “ubije” kiselost rajćice.
Kada se umak zgusne,dodajte quinou i kuhajte još 10-ak minuta da se svi okusi spoje.
Pospite ribanim parmezanom i poslužite uz zelenu salatu,dobar tek!


P3210011

nedjelja, 20. ožujka 2011.

Topla salata sa grillanim škampima,tikvicama i matovilcem/Warm salad with grilled shrimps, zucchinis and matovilac lettuce


P3200012

U potrazi za laganom večerom,nakon teškog nedjeljnog ručka,našla sam savršenu kombinaciju SmiješakSastojci su za 1 osobu,pa si vi po potrebi povećajte sastojke.

Sastojci;

5 repova škampi
1 tikvica
3 šake matovilca (oko 50 g)
1/2 vrećice (vrećica ima 90 ml) začina za salatu
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica vode


P3200013


Priprema;

Na zagrijanoj grill tavi (ili bilo kojoj teflonskoj tavi)premazanoj maslinovim uljem grillajte škampe.U međuvremenu tikvicu ogulite i narežite na kockice(ako je skroz mlada nije potrebno vaditi sjemenke).
Kada su škampi pečeni,izvadite ih i na tavu stavite tikvice.Pržite ih dok ne omekšaju.Repove škampi narežite na kolutove.Pomiješajte tikvice i škampe i dodajte im oprani matovilac.
U čaši pomiješajte začine sa maslinovim uljem i vodom,i prelijte po salati.Po potrebi dodajte soli.


P3200004

Dobar tek!

petak, 18. ožujka 2011.

Posne lignje/Fasting squids


image

Ove lignje pravim na svaki post,pa je to postala neka obiteljska tradicija,pa eto da je podijelim sa vama…

Sastojci;

1-2 kg jadranskih lignji
1 kg krompira
oko 1/2 kg raznog povrća
2-3 glavice crvenog luka
1 glavica češnjaka
2-3 dcl bijeloga vina
sol
papar
vegeta
maslinovo ulje

Priprema;

Lignje dobro očistite.Luk i povrće također.Ostavite sve čitavo, osim krompira, njega narežite na četvrtine.Sve zajedno stavite u pekač(može i u dublju tepsiju, pa prekrijte folijom).Posolite, popaprite, malo vegete, i sve zalijte bijelim vinom.Poklopite, i stavite u zagrijanu pećnicu oko sat vremena na 200 stupnjeva C.Povremeno promiješajte.
Kada je gotovo(kuhano),rupičastom žlicom prebacite u plitku,čistu tepsiju, bez tekučine, i polijte maslinovim uljem.
Vratite u pećnicu, dok krompir i povrće ne porumene.
Dobar tek!

Pita pizza od dizanog tijesta/Pizza rolls from dough


DSC01920


Ako napravite previše tijesta za pizzu,kao ja,a nije vam dosta za još jednu rundu,prekrijte ga folijom i stavite u frižider.Ja obično ovu pitu pravim za večeru.Recept za tijesto možete naći ovdje,a možete i kupiti gotovo tijesto za pizzu Smiješak

Sastojci;

tijesto za pizzu(količina svih sastojaka je prema ukusu)
ketchup
2 žlice kiselog vrhnja
origano
tvrdi sir
salama

Priprema;

Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu,i razvaljajte što tanje možete.Premažite ga sa običnim ketchupom pomiješanim sa vrhnjem.Pospite origanom.Naribajte sir i salamu,i zarolajte.
U tepsiju stavite papir za pečenje,tanjurom režite roladu na kocke i slažite u tepsiju.
Premažite uljem,i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva.Pecite oko 15-minuta,ili dok ne porumeni.
Dobar tek!

subota, 12. ožujka 2011.

Iločka torta/Ilok cake


DSC00293

Recept za ovaj fini kolač sam dobila od prijateljice iz Iloka,bez imena,pa pošto je iz Iloka,onda neka bude Iločka torta Smiješak Inače,vrlo je lagan za napraviti i fin za papati Smiješak

Sastojci;

Tamna krema
1/2 l mlijeka
2 pudinga od čokolade
250 g petit keksa
10-15 čokoladnih bananica
100 g margarina
100 g čokolade za kuhanje

Bijela krema
1/2 l mlijeka
2 pudinga od vanilije

200 g petit keksa
100 g margarina

Priprema;


TAMNA KREMA

Kekse stavite u jednu vrećicu i istucite, tako da ostane i komadića.Bananice narežite na kockice.Skuhajte puding po uputama u 1/2 litre mlijeka.Kada se zgusne, dodati margarin narezan na listiće.Kada se otopi, dodajte i kekse i bananice.Sve dobro promiješajte, da se smjesa sjedini.Izlijte u okrugli kalup za torte.

BIJELA KREMA

Kekse izdrobite.Skuhajte puding, dodajte margarin, i kekse.Znači, isto kao i tamna krema, samo bez bananica i čokolade.

Na tamnu kremu poslažite petit kekse(možete ih zamijeniti vaflima)prethodno umoćene u mlijeko, i preko njih stavite bijelu kremu.Pustite da se ohladi i stavite u frižider.Prije posluživanja, preokrenite tortu, tako da tamna strana bude okrenuta prema gore, i režite na šnite.Svaku šnitu prelijte preljevom od vanilije, i dobar tek!!!

Ovo je osnovni recept koji vi možete sebi prilagođavati po ukusu.Ja sam npr. stavljala obične bananice i one od naranče.Torta je odlična za djecu!Isto tako možete napraviti samo tamnu kremu i zamotati je u oblatnu kao krvavicu!A ako hočete više bijele kreme,u vruću smjesu dodajte još 100 g bijele čokolade!Uživajte!!!

ponedjeljak, 7. ožujka 2011.

Umak od tunjevine/Tuna sauce


DSC02038

Ovaj umak me je naučio praviti moj muž.Naime kao prognanici on i mama nisu imali neki veliki izbor namirnica,uglavnom su to bile konzerve,stoga su bili prisiljeni smišljati jela od tih namirnica.Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto ga sada baš i ne voli previše…..Uglavnom,umak je jako fin i brzo je gotov,pa je savršen kako za početnike,tako i za one koji moraju skuhati nešto na brzinu…

Sastojci;

2 glavice crvenog luka
2 konzerve tunjevine
500 ml pasirane rajčice
sol
papar
šećer
bosiljak

Priprema;

Luk sitno nasjeckajte.Konzerve otvorite i u šerpu iscijedite ulje.Na tom ulju popržite luk,te zatim dodajte tunu.Kratko dinstajte uz stalno miješanje.Dodajte začine i rajčicu.Dobro promiješajte.Miješajte dok ne provrije,zatim smanjite na srednju vatru i kuhajte još oko 10 minuta uz povremeno miješanje.
Skuhajte tijesto,i prelijte ga sa umakom.Po želji pospite ribanim parmezanom.
Dobar tek!

srijeda, 2. ožujka 2011.

Pohani patliđan/Deep fried egg-plant


DSC01955

Evo načina kako od zdrave hrane napraviti nezdravu Smiješak otvorenih usta

Sastojci;

1 patliđan
sol
Za tijesto;
1 jaje
brašno
mlijeko
sol

Priprema;

Patliđan ogulite i narežite na ploške debele oko 1 cm.Nasolite ih i ostavite sastrane.
U zdjeli izmutite jaje,dodajte mlijeko,sol i brašno i umutite tijesto malo gušće od onog za palačinke.
U tavi zagrijte mast ili ulje na srednju temperaturu.
Ploške patliđana uronite u smjesu,i stavljajte peći.Pecite dok ne porumeni.Slažite na papirnati ubrus,te poslužite toplo kao prilog.Dobar tek!

DSC01959

Natur šnicle/Natur pork chops


DSC01953

Ovo mi je najjednostavniji i najfiniji način pečenja mesa,jednostavno ga obožavam!

Sastojci;

4 srednje šnicle svinjskog buta
sol
papar
brašno

Priprema;

Meso istucite,posolite i popaprite,te ga uvaljajte u brašno.Pecite na masti na srednjoj temperaturi,dok meso ne porumeni.Vadite na papirnati ubrus da se iscijedi višak masnoće.Poslužite sa  quinoom u umaku od patliđana.Dobar tek!

Quinoa u umaku od patliđana i hrskavih kockica slanine/Quinoa in a sauce of eggplant, and crispy bacon cubes


DSC01951
Još jedna varijacija na temu….

Sastojci;

1 šalica quinoe
oko 150 g slanine
1 manji patliđan
3 velike žlice kiselog vrhnja ili milerama
1 trokut Zdenka sira
sol
papar
majćina dušica
vegeta

Priprema;

Quinou skuhajte u slanoj vodi i ostavite sastrane da se ohladi.Slaninu i patliđan izrežite na kockice.Na malo maslinovog ulja popržite slaninu dok ne bude hrskava.Dodajte patliđan i pržite ga dok ne omekša.Dodajte začine,vrhnje i sir i  miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.Pomiješajte sa quinoom,i poslužite kao prilog uz pečeno meso ili laganu večeru.Dobar tek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...