srijeda, 30. studenoga 2011.

Juneći rižoto




Volim rižu na sve moguće načine,ali moj muž je voli jedino ovako,sa hrpom mesa (na ovoj slici ga baš i nema,jer je većina u njegovom tanjuru ).
Vrlo jednostavno za napraviti,a i fino….

Sastojci;
oko 250 g junećih “kockica”
300 g riže
2 crvena luka
sol
papar
vegeta
mljevena crvena slatka paprika
temeljac za podlijevanje

Priprema;

Luk sitno narežite.Zagrijte masnoću i stavite luk.Kada luk postane staklast,dodajte meso i začine,osim crvene paprike.Dodajte vode toliko da prekrije meso.Dinstajte na srednje jakoj vatri i po potrebi dodavajte vodu.
Kada je meso mekano,operite rižu i pomiješajte je sa mesom.Sada morate paziti da riža ne ostane bez tekućine,da ne zagori,zalijevajte je sa temeljcem i miješajte dok ne bude skuhana.
Ako nemate temeljca,u litru vrele vode izmrvite jednu kocku za juhu,nije to ono pravo,ali može proći,u svakom slučaju bolje nego obična voda.
Kada je riža gotova dodajte crvene paprike po ukusu,i pazite da vam riža ne ostane u vodi,neka sve ispari.
Ovaj rižoto je najbolji kada malo odstoji,odn. on će biti “kremast”,znači neće biti skroz suh,a ako ne želite da bude takav,jednostavno rižu skuhajte posebno i na kraju kada je meso gotovo,samo pomiješajte sve zajedno:)


Poslužite toplo uz zelenu salatu ili domaću turšiju,uživajte i dobar tek!

nedjelja, 27. studenoga 2011.

Varivo-grašak s noklicama



Evo još jednog finog,toplog jela za ove zimske dane

Sastojci;

oko 30,40 dkg graška (ako imate domaći,super,ako ne dobar je i smrznuti)
2 srednja krumpira
2 glavice crvenog luka
sol
papar
vegeta
Za zapršku;
mast ili ulje
brašno
crvena paprika

Priprema;

Luk očistite i sitno nasjeckajte.Zagrijte mast i popržite luk.a krumpir narežite na kockice i kratko ga popržite sa lukom.Dodajte grašak i vodu.Posolite,popaprite i stavite malo vegete.Pustite da se krčka na srednje jakoj vatri dok se sve ne skuha.Po potrebi dodajte vode.
Kada je skuhano,pojačajte plin da počne vriti,napravite zapršku i zapržite ga,i nakon toga ukuhajte noklice.
Recept za zapršku pogledajte ovdje,a za noklice ovdje.
Dobar tek!!

petak, 25. studenoga 2011.

Zimnica-turšija za početnike



Mnogi od vas se naježe kada čuju riječ-zimnica.Cjelodnevni posao,pranje,rezanje,kuhanje,miris octa koji se uvuče u kožu….E sa ovim receptom nema toga,sve skupa je gotovo za sat vremena,bez smrada,pranja teglica,a i kada nešto potrošite,samo dodajte novo povrće i imate zimnicu cijelu zimu ;)

Sastojci;
kantica s poklopcem od 10 kg
5 kg povrća po izboru (ja sam stavila kupus,mrkvu,cvjetaču i zelenu rajćicu)
1 l alkoholnog octa
3 l vode
40 dkg šećera
20 dkg soli
1 vinobran
ako vam je prejako,samo dodajte još malo vode

Priprema;

Kanticu operite.
Povrće također dobro operite i očistite.Narežite ga na željenu veličinu,i poslažite u kanticu.
U posebnoj posudi izmješajte ocat,vodu,šećer,sol i vinobran,i malo promiješajte da se sol i šećer otope.
Ulijte u kanticu preko povrća,i zaklopite,Stavite na neko hladno mjesto,pričekajte 2-3 tjedna i imate svoju domaću turšiju ;D


Dobar tek!

ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Jednostavna francuska salata



Moja najdraža salata,jednostavno je obožavam!Volim je uz sve vrste mesa,bureka,ali je najviše volim jesti samu sa kruhom ;S Zdravo,zar ne?
Najviše je volim za Božić,uz pečeno pile s mlincima,a joooj,jedva čekam
Mogu ja to napraviti i ranije,ali nije to to,nema tu čar i slast,nešto slično šunki i jajima za Uskrs;možeš ih jesti cijele godine,ali za Uskrs su posebno slatki :)
Da ne duljim više,recept;D

Ovo su sastojci za dvije osobe(ili u mom slučaju,za mene jednu ),ako vam treba za  više osoba samo poduplajte mjere;znači za 4 osobe 2 vrećice povrća,itd,za 6 osoba 3 vrećice,i naravno tako napravite i sa ostalim sastojcima;)


Sastojci:


1 vrećica (oko 500 g) smrznutog graška i mrkve (ja uzmem od Podravke,finije mi je)
2  jaja
1 vrećica majoneze
kiseli krastavci po ukusu,ako volite kiselije,stavite ih više

Priprema;

Stavite kuhati grašak i mrkvu u posoljenu vodu.Jaja također stavite kuhati i kuhajte ih oko 15 minuta.
Kada se skuhaju,ogulite ih i narežite na kockice.Također na kockice narežite i krastavce.
Kada je povrće kuhano,ocijedite ga i pomiješajte sa jajima i krastavcima,i pustite da se ohladi.
Dodajte majonezu,i dobro promiješajte,stavite da se hladi i uživajte u svojoj finoj francuskoj salati :))
Dobar tek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...