Mnogi od vas se naježe kada čuju riječ-zimnica.Cjelodnevni posao,pranje,rezanje,kuhanje,miris octa koji se uvuče u kožu….E sa ovim receptom nema toga,sve skupa je gotovo za sat vremena,bez smrada,pranja teglica,a i kada nešto potrošite,samo dodajte novo povrće i imate zimnicu cijelu zimu ;)
Sastojci;
kantica s poklopcem od 10 kg
5 kg povrća po izboru (ja sam stavila kupus,mrkvu,cvjetaču i zelenu rajćicu)
1 l alkoholnog octa
3 l vode
40 dkg šećera
20 dkg soli
1 vinobran
ako vam je prejako,samo dodajte još malo vode
Priprema;
Kanticu operite.
Povrće također dobro operite i očistite.Narežite ga na željenu veličinu,i poslažite u kanticu.
U posebnoj posudi izmješajte ocat,vodu,šećer,sol i vinobran,i malo promiješajte da se sol i šećer otope.
Ulijte u kanticu preko povrća,i zaklopite,Stavite na neko hladno mjesto,pričekajte 2-3 tjedna i imate svoju domaću turšiju ;D
Dobar tek!
Fenomenlan recept,nikada nisam jela bolju turšiju.
OdgovoriIzbrišiDa,i hvala puno.
OdgovoriIzbrišiNema na cemu,drago mi je da vam se sviđa,hvala vama na prekrasnom komentaru ;)
OdgovoriIzbrišiDali je to plastična kantica ili staklo,hvala
OdgovoriIzbrišiPlasticna sa plasticnim poklopcem :)
OdgovoriIzbrišinapravila sad čekamo tri tjedna pa da probamo :)
OdgovoriIzbrišiJavite kako je ispalo ;))
Izbrišibok.od koliko litara je kantica za jednu dozu?
OdgovoriIzbrišiPise gore,od 10 litara ;)))
OdgovoriIzbrišiAre there any vegetables that can not be included in this pickle recipe? How long do the pickles keep?
OdgovoriIzbrišiAll i can think of is eggplant,all oder vegetables is good.I usully put the "hard" vegetables like carrot,pickles,cabage,cauliflower...
OdgovoriIzbrišiI usually make tursija in august,and its good 'till may,june,if you eat something in the meanwhile,just buy more vegetables and add in to the bucket ;)
U can eat your tursija after two-three weeks ;)
Dali ide cijeli vinobran (10 g ) na tu količinu tekučine?
OdgovoriIzbrišiDa,ide cijeli ;)
IzbrišiDa li vodu treba prokuhati pa onda zaliti povrce ?
IzbrišiNe treba,samo treba dobro promijesati da se sve otopi ;)
IzbrišiHvala ,evo ide turšija :)
IzbrišiNema na cemu,javite kako vam je ispalo ;)
Izbrišija am sinoc probala javicu ti za 3 nedelje otprilike samo sam stavila i dinje e njih sam probola pomalo sa viljuskom :)
IzbrišiAjde molim vas,zivo me zanimaju dinje,nikada mi nije palo na pamet tako nesto staviti unutra ;)
IzbrišiKako dodajemo novo povrće?
OdgovoriIzbrišiSamo ga operete i ocistite,i stavite u tursiju.Da vam bude lakse pamtiti koje je povrce dodann,probajte ga staviti na dno posude,da se stigne ukiseliti ;)
IzbrišiTreba li povrće potisnuti ispod površine tekućine kao kupus npr?
OdgovoriIzbrišiMozete,a i ne morate,ja osobno ne tiskam,samo svakih par dana promijesam ;)
IzbrišiPravicu prvi put da probam,moze se dodati i paprike i luka?????? Mogu da biram povrce ili?????
OdgovoriIzbrišiMozete staviti koje god povrce zelite,luk nisam stavljala,ali ne vidim zasto ne bi mogao,jedino pazite na kolicinu luka radi ljutine koju ce pustiti ;)
OdgovoriIzbrišiDali treba tursiju zatvoriti poklopcem cim je napravite,odgovorite hitno
OdgovoriIzbrišiIspričavam se, nisam vidjela poruku,nije mi došla obavijest :(
IzbrišiNadam se da je sve prošlo u redu,da ja je poklopim odmah,tekućina nije vruća :)
Osnovni recept plus malo bijelog luka, lista peršuna, lovorovog lista, šarenog bibera u zrnu, mrkva, cvjetača (oboje malo prokuhano) i paprika paradajzerica i 10 dkg više šećera. Dodala sam i vinobran za svaki slučaj. Jučer pravila, danas probala. Sutra dodam još zelenog paradajza. Predobro je! Inače volim eksperimentirati sa hranom pa sam tako i ovdje i isplatilo se. Eh da, vodu sam ipak prokuhala zbog povrća koje sam blanširala. Hvala na ideji!
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da Vam se sviđa recept,ja isto stavim svega,ali ne kuham ništa,jer mi svi doma volimo kada povrće ostane hrskavo ;)
IzbrišiHvala na povjerenju :*
Ja cu danas da pravim...ali kako već moja kćer Nora cekati 3 tjedna da se ukiseli 😂😂😂😂
OdgovoriIzbriši😅😅 a bude valjda nekako izdrzala 😉
IzbrišiJa se izvinjavam, a da li ako se vida ne prokuca salata bude hrskavija? I ja više volim hrskavu, nego kada omekša.. Hvala vam i pravim danas💪💪
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
IzbrišiVoda se ne prokuhava,samo sve skupa mijesajte dok se secer i sol ne otope 😊
Sretno!
Meni ostalo pola povrća van zaljeva jeli to u redu 🥴
OdgovoriIzbrišiNe bi smjelo,napravite jos tekucine 🤷🏼♀️
IzbrišiStavio sam 3litre octa na bure od 25 litara jel to ok? I drzim ga vani e sad ne znam jel ga dobro drzati van ipak su jutra hladna?
OdgovoriIzbrišiDa li ste koristili obican ocat za salate ili onaj koncentrirani?
OdgovoriIzbrišiObicni alkoholni ocat 😊
IzbrišiDali se može punjena paprika sa zeljem stavit u turšiju koliki mora biti omjera imam bačvicu od 20 litar
OdgovoriIzbrišiMislim da moze,ali ce duze trajati dok tekucina prozme sav kupus unutra,ostavite ju malo duze.Mjere su za kanticu od 10 kg,tako da za bacvicu poduplajte 😊
IzbrišiVaš recept koristim godinama, najbolja turšija. Moja deca je obožavaju. Srdačan pozdrav.
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago,hvala na povjerenju 😊
Izbriši