ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Rižot sa plodovima mora i kineskim povrćem/Risotto with seafood and Chinese vegetables

 

rižot

Ovaj rižot sam pravila sa smrznutim plodovima mora i smrznutim povrćem(kineska mješavina),ali ako možete bilo što od ovoga nabaviti da bude friško,preporučam friško Smiješak s namigivanjem

 

Sastojci:

250 g plodova mora (birajte što volite)

100 g miješanog povrća(također si prilagodite po želji i ukusu)

1 glavica crvenog luka

1 dcl bijelog vina

2 l povrtnog temeljca

2 šalice arborio riže za rižot

sol

papar

malo češnjaka u prahu

majčina dušica

maslac

parmezan

 

Priprema:

Zagrijte wok ili dublju tavu,i stavite malo maslaca ili maslinovog ulja da se zagrije.Luk sitno nasjeckajte i popržite.Dodajte povrće i začine.Smanjite vatru na srednju jačinu i dodajte vino.Neka se krčka dok alkohol ne ishlapi.Potom pomalo dodavajte temeljac.

Ja obično iskoristim nezakuhanu juhu koja mi je ostala od dana prije,a ako je nemate,u dvije l vode prokuhajte kocku za juhu,a ako nemate ni to,onda dolijevajte vodu.

Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje i dolijevanje temeljca dok povrće malo ne omekša.Dodajte i plodove.Promiješajte i kuhajte lagano još oko 5 minuta,te dodajte opranu rižu.

E sada morate paziti,morate miješati i stalno dolijevati tekućinu jer ju riža brzo popije,pa da vam ne zagori.Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne bude al dente,znači,ni premekana ali ne smije ni krckati pod zubima.Pazite da vam ne ostane puno tekućine,da ne dobijete juhu umjesto rižota.

Ugasite vatru,u rižot dodajte oko 50 g maslaca,naribajte parmezana ako ga volite,dobro promiješajte da se maslac i parmezan otope,i poklopite.Ostavite 20-ak minuta da odstoji,i poslužite uz finu zelenu salatu Smiješak

Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...