subota, 19. veljače 2011.

Tijesto za pizzu-slavonska pizza/Pizza dough- pizza Slavonia

P9080150
Inače tijesto za pizzu radim “od oka”,ali pošto me je više vas tražilo recept,malo sam se potrudila,pa sam danas izmjerila sastojke samo za vas Smiješak s namigivanjemOvo su sastojci za 4 pizze,ako vam je previše,samo prepolovite sastojke Smiješak

Sastojci;

Tijesto:
1 kg mekog brašna
2 Garant kvasca ili 2 paketića suhog kvasca
2 velike žlice kiselog vrhnja
sol 2 žlice ulja
prstohvat šećera
oko 500 ml mlake vode

Umak od rajčice:
500 ml pasirane rajčice
origano
papar
sol
šećer
2 žlice ulja

Nadjev:
500 g tvrdog sira za ribanje
500 g salame po želji
kulen
slanina
ljuti feferoni
jaja
šampinjoni
kiselo vrhnje po želji

Priprema;

U zdjelu stavite brašno.Dodajte suhe sastojke(kvasac,sol,šećer)i pomiješajte s brašnom.Napravite udubinu u sredini i stavite vrhnje,ulje i vodu.Umijesite srednje tvrdo tijesto,dobro ga izlupajte,jer će biti finije i ljepše će se dići.Po potrebi dodajte još brašna da se tijesto ne lijepi.Ako radite sa Garantom,ostavite ga 15-ak minuta da odmara,a ako radite sa običnim kvascom,tijesto pokrijte i stavite na toplo da se diže.

U međuvremenu skuhajte umak od rajčice;u šerpicu izlijte rajčicu,ulje,posolote,popaprite,i dodajte origano(količina po želji).Miješajte dok ne provrije,te zatim maknite sa vatre.

Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu,i lagano premijesite.Podijelite na kuglice(u ovom slučaju 4).Tepsije lagano nauljite,tijesto razvaljajte i rasporedite po tepsijama.

Pećnicu zagrijte na 250-270 stupnjeva.Što je pećnica toplija,to je pizza finija.

Po tijestu prelijte umak od rajčice,naribajte sir,potom salamu.Gljive narežite na tanke ploškice,ako imate multipraktik,naribajte na njemu,brže je.Gljive istresite peko salame,poslažite kulen,slaninu,vrhnje i feferone.Jaja stavljajte neposredno prije nego što čete staviti pizzu da se peče.


P9080144
P9080147


Pizzu pecite u jako zagrijanoj pećnici oko 10-15 minuta,ovisi o jačini pećnice.
Važno je samo da kada ste stavili pizzu u pećnicu, NE OTVARAJTE pećnicu prvih 10 minuta,jer će tijesto biti tvrdo i žilavo.
Eto,i to bi bilo to.Nadjev,naravno,možete promijeniti i stavljati što želite i volite,mislim da sam sve napisala,ako sam nešto zaboravila,pitajteSmiješak s namigivanjem 
Uživajte u pizzi,dobar tek!

Broj komentara: 7:

  1. Uh,i je žestoko,ovako je jedu muž i svekrva,ja sebi pravim sa sirom,gljivama i tikvicama,a podmladak jede samo sa sirom i salamom...Mislim da bih umrla od grčeva da pojedem jedan komad ove slavonske ;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Sada sam skužila na koju koku misliš :$ Ma koka je zakon,a tvoja Emily mi je skoro poklonila jedan srčani udar :DDD

    OdgovoriIzbriši
  3. odlična je ova sa kulenom :D ja je isto takvu volim, ali volim i ove druge samo sa sirom i gljivama... odlično i isprobat ću i ovo tvoje tijesto iako imam već svoje koje mi uvijek uspije

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je ova varijanta najbolja,vrhnje mu da poseban šmek,sada ga dodajem u sva dizana tijesta :)
    Rekla sam ja tebi,ti bi se izvrsno slagala sa mojim mužem što se tiče hrane,ne bi morala kuhati po dva ručka kao ja ;))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...