ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Press release-EKOZONA-Majčin dan uz EKOZONU

 

 

Majkama je dobrobit i zdravlje njihove djece na prvom mjestu, stoga im EKOZONA, prva hrvatska ekološka robna marka povodom nadolazećeg Majčinog dana poklanja recepte za cjelovite dječje kašice pripravljene od EKOZONA proizvoda. Zaputite se već ovog vikenda do najbliže prodavaonice hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma, po sve što Vam je potrebno za zdrav obrok Vašeg djeteta.

Kako je za cjelovitu pripremu EKOZONA kašica važno odabrati povrće iz biološko organskog uzgoja. Biološko organski uzgoj važan je za ljudsko zdravlje i za zdrav okoliš. Namirnice uzgojene na ovaj način sadrže vitalnu energiju koja je važna za naše zdravlje i za naš imunološki sustav. Povrće je slatko, jer ne sadrži puno dušika, koji zelenom lisnatom povrću daje gorkast okus. Koncentracija suhe tvari je veća, što daje bolji okus povrću, jer nije gnojeno mineralnim gnojivom koje veže veću količinu vode što izaziva brži rast i veću težinu. Nema ostataka pesticida ni teških metala, koji veoma loše utječu na ljudsko zdravlje.

Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i prvo ime prirodne prehrane u Hrvata izjavila je sljedeće: „Majčin dan prilika je da se majkama zahvalimo na ljubavi, podršci i dobrim savjetima tijekom svih ovih godina. Zanimljiv podatak dolazi sa sveučilišta Colorado gdje su američki znanstvenici otkrili kako se okusi počinju razvijati već u majčinoj utrobi. Prehrambene navike majke tako oblikuju djetetov okus i određuju što će kasnije rado jesti. Stoga mislim da je ovih nekoliko jednostavnih recepata krasan poklon za majke kojima je važna cjelovita prehrana djece.“

EKOZONA donosi tri ukusna recepta:

EKOZONA proso           EKOZONA suhe marelice 200 g

                              EKOZONA_Kvinoja

Proso je drevna žitarica delikatnog orašastog okusa, izvor važnih minerala kao što su fluor, magnezij i željezo. Kvinoju koju su Inke smatrale majkom žitarica zapravo dolazi iz porodice špinata. Svjetska organizacija za hranu (FAO) proglasila je 2013. godinom kvinoje. Riječ je o namirnici koja sadrži lizin i magnezij te svih devet esencijalnih masnih kiselina. Sušene marelice su prehrambeno vrijedne namirnice jer sadrže željezo, vitamin A te beta karoten i likopan, poznate prirodne antioksidanse.

1. Kašica od žitarica i sušenih marelica namijenjena bebama od devet mjeseci starosti sastavljena od namirnica koje ne sadrže gluten. Potrebni sastojci za kašicu su pola šalice EKOZONA kvinoje, pola šalice EKOZONA prosa te 3-4 sušene EKOZONA marelice.

Priprema: Operite EKOZONA proso i kvinoju, stavite ih u posudu s vodom zajedno sa EKOZONA sušenim marelicama. Smjesu je potrebno kuhati 40 minuta na laganoj vatri, nakon čega kašicu treba promiješati te ispasirati.

 

 

2. Slatka kaša namijenjena bebama od sedam mjeseci starosti uz napomenu kako EKOZONA zob sadrži gluten. Potrebni sastojci za zobenu kašicu su dvije šalice EKOZONA zobenih pahuljica, pola šalice suhih marelica, dvije šalice vode, dvije šalice zobenog ili sojinog mlijeka i jedna naribana jabuka.

Priprema: Sitno nasjeckajte suhe marelice, naribajte oguljenu jabuku te pomiješajte sa zobenim pahuljicama. Ulijte vodu i mlijeko te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 4–5 minuta, povremeno miješajući.

Zobene pahuljice i kruške su važne namirnice za djecu jer sadrže prehrambena vlakna koja pospješuju probavu. Jabuke sadrže vitamine, prije svega vitamin C te prirodne antioksidanse kao što su flavonoidi i fenoli.

 

3. Integralna riža sa špinatom namijenjena bebama od bebe od 7 mjeseci. Za spravljanje kašice potrebno je pola šalice EKOZONA smeđe riže, 5-7 listova špinata odstranjenih peteljki te 1 žličica maslinovog ulja

Priprema: Integralnu rižu je potrebno oprati i kuhati u vodi oko sat vremena. U drugoj posudi u zagrijanu vodu dodajte listove špinata te ih blanširajte 5 minuta. Nakon što se skuha ispasirajte rižu ,dodajte joj blanširani špinat, te žličicu maslinovog ulja i obrok za vaše dijete je spreman.

Integralna riža i špinat su izvor željeza, vitamina A, B i K te prirodnih andioksidansa. Maslinovo ulje osim svog delikatnog okusa, zaslužuje pojavljivanje u zdravim receptima i zato jer sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin E te fitonutrijente fenole.

 

Hoćete li probati koji od ovih recepata?

nedjelja, 5. svibnja 2013.

Grčka jaja/Greek Eggs

 

grčka jaja.JPG 2

Znam,slika ne izgleda baš primamljivo,ali,vjerujte mi,ova jaja su prefina ;D

Savršeni prilog za Uskrs,ali može se napraviti i uz neko fino meseko ;D

 

Sastojci;

8 tvrdo kuhanih jaja

2 vrećice majoneze

2 plava kisela vrhnja

2-3 češnja sitno nasjeckanog češnjaka

vegeta

sol

sok od pola limuna(po želji)

 

Priprema;

Jaja tvrdo skuhajte i ostavite da se ohlade.

Prerežite ih popola po dužini i stavite u neki dublji tanjur ili posudu.

grčka jaja

Ostale sastojke pomiješajte i stavite u hladnjak na oko dva sata.Ja nisam stavljala limunov sok,a nemorate ni vi ako ne volite kiselo,ili si ga dozirajte po ukusu,meni majoneza i vrhnje budu taman kiseli.

Potom prelijte jaja sa smjesom,i stavite u hladnjak preko noći da se okusi pomiješaju.

Dobar tek!

četvrtak, 18. travnja 2013.

Press release-EKOZONA

 

EKOZONA je prvi domaći certificirani brand ekoloških proizvoda, kojem je jedan od ciljeva da pomažući u plasmanu domaćih ekoloških proizvoda pomaže hrvatskim eko-poljoprivrednicima. Svi proizvodi u sklopu EKOZONE uzgajaju se bez pesticida i aditiva te zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja, u sklopu kojeg se nailazi ukupno 113 različitih proizvoda u 14 različitih kategorija. EKOZONA je brend koji je od 2009. dostupan građanima putem Konzumovih polica te u sklopu svog asortimana nudi izbor najboljih domaćih i stranih ekoloških prehrambenih proizvoda.

Tijekom duge, hladne i snijegom bogate zime, mnogi maštaju o početku proljeća s kojim nastupaju topliji i sunčaniji dani. Često se zaboravlja da osim buđenja prirode postoji još jedan, ne tako poželjan vjesnik proljeća - proljetni umor. Jedan od čimbenika koji najviše pogoduje proljetnom umoru zimski je način prehrane. U hladnim zimskim danima prehrana je masna i teško probavljiva dok dugotrajna konzumacija takvih namirnica umanjuje zalihe vitamina C u organizmu. EKOZONA, prva hrvatska ekološka robna marka predstavlja hranjive orašide i suho voće kao odgovor na prve simptome proljetnog umora. EKOZONA orašidi i suho voće dostupni su kupcima najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma.

Proljetni umor osim ljubitelja zimskih delikatesa češće pogađa i meteoropate, budući da je organizmu potrebno određeno vrijeme da se privikne na novonastale vremenske prilike. Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i naše prvo ime prirodne prehrane savjetuje kako se boriti sa proljetnim umorom: „Preporučljivo je pojačati tjelesne aktivnosti, kako bi na taj način trgnuli tijelo iz stanja mirovanja. Što se tiče prehrane, svakako treba izbjegavati masnu i teško probavljivu hranu kako bi se jetra odmorila, u čemu će joj pomoći zeleno povrće poput blitve, radiča imatovilca bogato klorofilom. Svakako treba pojačati unos svježeg i suhog voća i povrća radi unosa vitamina i minerala te orašastih plodova koji su važan izvor omega 3 masnih kiselina, magnezija, cinka i kalija.“

Asortiman EKOZONE sadrži proizvode koji pomažu u bezbrižnom uživanju u prvim proljetnim danima:

EKOZONA bademi 200 g

EKOZONA BADEMI - Bademi su izrazito bogati proteinima, nezasićenim masnim kiselinama te stoga pogodni kao međuobrok ili dodatak obrocima.100 g badema sadrži 21 g proteina, što iznosi 37,5 posto preporučenog dnevnog unosa za muškarce, odnosno 45,6 posto za žene. Dobra opskrbljenost vitaminima i mineralima čini bademe odličnim saveznicima u borbi protiv proljetnog umora. Ekozona bademi od 200 g dostupni su kupcima Konzuma po informativnoj cijeni od 31,99 kn.

 

EKOZONA datulje 200 g

EKOZONA DATULJE - Ovi slatki plodovi palmi odlično funkcioniraju kao grickalice te kao dodatak različitih napitaka i deserta, što ih čini zdravom alternativom šećeru. Datulje sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima. 100 g datulja ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15 posto dnevno preporučenog unosa selena, bakra, kalija i magnezija. Na policama Konzuma dostupna su pakiranja datulja od 200 g po informativnoj cijeni od 19,99 kn.

 

EKOZONA LJEŠNJACI - u kuhinji se lješnjaci mogu vrlo raznoliko koristiti, dok hranjiva vrijednost te visoki udjel nezasićenih masnih kiselina čini lješnjake sjajnim izborom za zdravi međuobrok. Naročito su važne često spominjane omega 3 i 6 masne kiseline, kojima plodovi lješnjaka obiluju. Udio polinezasićenih masnih kiselina u 100 g lješnjaka iznosi 7,92 g (RDA je 1,6 g za muškarce i 1,1 g za žene). Energetska vrijednost 100 grama lješnjaka je 628 kcal. Ekozona lješnjake možete pronaći u Konzumu po informativnoj cijeni od 26,99 kn za pakiranje od 200 grama.

 

EKOZONA indijski oraščići 200 g

 

EKOZONA INDIJSKI ORAŠČIĆI - postaju sve omiljenija grickalica zbog nježnog i delikatnog okusa a posebice na udio masti koji je niži nego u ostalih orašastih plodova, možete bezbrižno uživati u njima čak i ako želite izgubiti koji kilogram. Udio proteina od 18,22 g čini indijske oraščiće hranjivim međuobrokom, Kremasta struktura oraščića omogućuje široku primjenu ove namirnice u slasticama, biljnim šlagovima, shakeovima, salatama te hranjivim namazima. Kupcima Konzuma Ekozona nudi indijske oraščiće u pakiranjima od 200 g, po informativnoj cijeni od 35,99 kuna.

 

EKOZONA GROŽĐICE - U grožđice stane toliko esencijalnih hranjivih tvari da ti sićušni plodovi blagotvorno djeluju na organizam. Samo ¼ čaše grožđica sadrži 0,8 g željeza. Dnevne potrebe muškarca iznose 1 mg, žene u generativnoj dobi 2 mg, a trudnice 3 mg. Željezo poboljšava krvnu sliku, vlakna povoljno utječu na probavu, te su važne za prehranu djece posebice onih sklonim slatkišima. Ekozona grožđice dostupne su kupcima Konzuma po informativnoj cijeni od 12,99 kuna za pakiranje od 200 grama.

 

EKOZONA suhe marelice 200 g

 

EKOZONA SUHE MARELICE – Premda Ekozona suhe marelice nemaju prepoznatljivu narančastu boju, to samo znači da se u njihovom sušenju nije koristio sumpor. Najveća snaga suhih marelica je visoki udio željeza - 2,7 mg željeza na 100 g sušenih marelica. Ekološki sušene marelice možete dodati u svaku porciju žitarica, koristiti ih u pripravi slatkog kruha i kolača; primjerice knedli ili ih iskoristite kao međuobrok i zdravu zamjenu za grickalice. Ekozona suhe marelice dostupne su kupcima Konzuma u pakiranju od 200 g i to po informativnoj cijeni od 31,99 kuna.

 

EKOZONA suhe brusnice 100 g Ekozona

 

EKOZONA SUHE BRUSNICE - Brusnica je, bilo svježa ili sušena ekološkim putem, poznata kao iznimno ljekovita biljka. Vitamin C u brusnici pomoći će snaženju imuniteta. Suhe brusnice djeluju poput prirodnog antibiotika, pa tako ublažuju simptome te smanjuju učestalost opetovanih urinarnih infekcija. Ekozona suhe brusnice odličan su dodatak shakeovima ili žitaricama. Dostupne su kupcima Konzuma u pakiranjima od 200 g po informativnoj cijeni od 31,99 kuna.

 

EKOZONA ribiz suhi 200 g

 

EKOZONA SUHI RIBIZ – Ekološki sušeni ribiz dobar je u suzbijanju simptoma proljetnog umora zbog visokog udjela vitamina C - 177 mg na 100 grama. Također obiluje i željezom - 1,29 mg na 100 grama, a kao i većina drugog sušenog voća, suhi ribiz odlično funkcionira u kombinaciji sa žitaricama, kao dodatak desertima, salatama, pa čak i kao samostalna grickalica. Kupcima Konzuma dostupan je od 200 g i to po informativnoj cijeni od 19,99 kuna.

EKOZONA suhe sljive 200 g

 

EKOZONA SUHE ŠLJIVE - Hranjive tvari sadržane u suhim šljivama, kao što su antioksidansi, vitaminim A i C te željezo pomažu pri proljetnom snaženju organizma. Suhe su šljive poznate po svom laksativnom djelovanju pa se preporučaju konzumirati uz šalicu jogurta te lanene sjemenke. Na policama Konzuma dostupne su u pakiranju od 200 grama, po informativnoj cijeni od 31,99 kuna.

 

Koristite li nešto od ovih proizvoda i za što? Ja ih koristim uglavnom za kolače i kao grickalice Smiješak s namigivanjem

 

p.s. slike su ustupljene od strane Zrika d.o.o.

utorak, 26. ožujka 2013.

Čokoladna Pavlova sa miješanim voćem/Chocolate Pavlova with mixed fruit

 

Pavlova.JPG 3

Ovu tortu svi obožavamo SmiješakTo je Pavlova,ili kako moja kćer kaže,velika pusla Smiješak s namigivanjem

Vjerojatno ste je već vidjeli,pravili,probali,ali ja ću svejedno staviti recept Smiješak s namigivanjem

Ja je pravim po OVOM receptu,kao i većinu kolača koje pravim po receptima moje drage Renči koja uporno neće otvoriti vlastiti blog,a pravi super slastice.Svi kolači koje sam pravila po njenim receptima su mi uspjeli bez ikakvih problema,iako mi kolači baš ne idu od ruke Smiješak s namigivanjem

Ajmo mi na recept ;

Sastojci;

Beze podloga;

6 bjelanjaka
300 g šećera
3 žlice kakaa u prahu, prosijanog
1 žlica balzamićkog octa ili crvenog vinskog octa
50 gr čokolade za kuhanje, sitno narezane

Preljev;

500 ml punomasnog slatkog vrhnja(vrhnje za šlag)
500 gr miješanog voća(ovisi koje je doba godine,ako imam što friško,stavim,inače kupim kompot od višanja i smrznuto šumsko voće od Leda)
2-3 žlice grubo naribane čokolade za kuhanje

 

Priprema;

Beze podloga;

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Prije na papiru nacrtajte krug veličine 23 cm.Koristite veći lim, npr. onaj od pećnice.

Tucite bjelanjke dok se ne počnu stvarati glatki vrhovi, pa utucite šećer, žlicu po žlicu dok beze smjesa ne postane kruta i sjajna. Pospite kakaom, poprskajte octom i nasjeckanom čokoladom. Potom vrlo nježno miješajte dok kakao sve ne prožme. Stavite na lim za pečenje u obliku debelog kruga promjera 23 cm, pa zagladite sa strane i površinu. Stavite u pećnicu i smjesta smanjite na 150 stupnjeva, te pecite oko sat do sat i petnaest. Kada je pečena, podloga bi morala biti hrskava po rubovima i sa strane , i suha na površini, ali ako prstima pritisnete sredinu, morali biste osjetiti naznake mekoće. Isključite pećnicu i pustite da se podloga ohladi u malo otvorenoj pećnici.Podlogu možete napraviti i dan prije,pa je drugi dan samo ukrasite.Podloga vam mora izgledati “raspucano”,da se ne uplašite Smiješak s namigivanjem

                           Pavlova

Preljev;

Voće odmrznite i dobro ocijedite(ja i to napravim dan ranije,ili odmah ujutro),a sok iskoristite OVAKO Smiješak s namigivanjem

Kada ste spremni poslužiti, preokrenite podlogu na veliki, ravan tanjur,ili je samo pustite da “sklizne” sa papira na tanjur Smiješak s namigivanjem

Tucite slatko vrhnje da bude gusto, ali ipak mekano, pa ga razmažite po površini, te po njemu razbacajte voće. Grubo naribajte čokoladu, tako da dobijete kovrćice,i pospite preko voća.

                             Pavlova.JPG 2

Možete je odmah poslužiti,ili je malo pospremite u frižider da se ohladi prije posluživanja.

                        Pavlova.JPG 4

Dobar tek!

nedjelja, 24. ožujka 2013.

Tulumbe

 

tulumbe

Bliži nam se Uskrs,pa ću vam napisati par recepata koje ja planiram praviti za ovaj Uskrs.Prve su na redu tulumbe ;D Najbolje ih je praviti dan-dva prije nego što čete ih konzumirati,tako da upiju što više sirupa i budu ukusnije i mekše.Držite ih u frižideru.

Sastojci;

50 dkg brašna (25 dkg oštroga i 25 dkg glatkoga)

5 jaja

1 l mlijeka

1 šalica ulja

sol

šećer

za zaljev (sirup);

1,5 kg šećera

0,5 litre vode

2 limuna

 

Priprema;

Zaljev(sirup)-skuhajte vodu i šećer i pustite da se ohladi.Limun operite,narežite na kriške i stavite unutra.U mom receptu piše 1,5 kg šećera,ali pošto je meni to preslatko,ja stavim kilu šećera i više limuna,pa mi nije tako jako slatko.

                             tulumbe.JPG 2

Za oblikovanje tulumbi vam treba šprica.Ja imam ovakvu

                                   spric-za-tulumbe-311-194740

                                                                   izvor

i koristim ovaj zadnji nastavak sa desne strane,ali ako imate nešto slično,mislim da može poslužiti,ja nisam probala sa niti jednom drugom.

U većoj posudi za kuhanje,iliti šerpi,skuhajte mlijeko sa malo šećera i soli.Ja stavim oko dvije žlice šećera i malu žlićicu soli.Kada prokuha,lagano umiješajte brašno,vratite na vatru i dobro miješajte,dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.Maknite sa vatre.

Jaja posebno umutite i umiješajte u tijesto.

Napunite špricu i pravite tulumbe dužine oko 6 cm.

                               tulumbe.JPG 4

U drugu posudu nalijte dosta ulja i zagrijte ga.Kada se zagrije,pecite tulumbe do zlatne boje na srednje jakoj vatri,pazite da ih ne prepečete.

                               tulumbe.JPG 3

Tako vruće ih odmah stavljajte u ohlađeni sirup.Ohladite ih,najbolje preko noći i poslužite hladne.

Dobar tek!

srijeda, 20. ožujka 2013.

Čoko muffinsi sa Nutellom/Chocolate muffins with Nutella

 

 

            chocolatte muffins.JPG 2

Jedan jednostavni recept po kojem ja pravim sve muffine,samo mijenjam dodatke Smiješak s namigivanjem

Od ove količine sastojaka meni ispadne 14 muffina.

 

Sastojci;

2 jaja

225 g šećera

150 ml mlijeka

175 ml ulja

1 prašak za pecivo

225 g brašna

Ovo su osnovni sastojci,za čokoladne dodajte još dvije-tri velike žlice Nesquicka,ili nekog drugog kakao praha,i pripremite Nutellu Smiješak

chocolatte muffins

 

Priprema;

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.U kalup poslažite košarice.

Dobro izmiksajte jaja sa šećerom.Dodajte ulje i mlijeko,promiješajte.Sada dodajte polako “suhe” sastojke;brašno,prašak za pecivo i kakao.Dobro izmiješajte.

U košarice sipajte malo smjese na dno.U sredinu dodajte žlićicu Nutelle,i punite košarice sa ostatkom smjese.Napunite ih do malo ispod ruba kalupa.

Ako hoćete,možete ih ukrasiti sa čokoladnim mrvicama,ili nečim sličnim,ja sam stavila zvjezdice koje su mi ostale od Božićnih kolača Smiješak s namigivanjem

Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta.

chocolatte muffins.JPG 3

Dobar tek Smiješak s namigivanjem

ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Rižot sa plodovima mora i kineskim povrćem/Risotto with seafood and Chinese vegetables

 

rižot

Ovaj rižot sam pravila sa smrznutim plodovima mora i smrznutim povrćem(kineska mješavina),ali ako možete bilo što od ovoga nabaviti da bude friško,preporučam friško Smiješak s namigivanjem

 

Sastojci:

250 g plodova mora (birajte što volite)

100 g miješanog povrća(također si prilagodite po želji i ukusu)

1 glavica crvenog luka

1 dcl bijelog vina

2 l povrtnog temeljca

2 šalice arborio riže za rižot

sol

papar

malo češnjaka u prahu

majčina dušica

maslac

parmezan

 

Priprema:

Zagrijte wok ili dublju tavu,i stavite malo maslaca ili maslinovog ulja da se zagrije.Luk sitno nasjeckajte i popržite.Dodajte povrće i začine.Smanjite vatru na srednju jačinu i dodajte vino.Neka se krčka dok alkohol ne ishlapi.Potom pomalo dodavajte temeljac.

Ja obično iskoristim nezakuhanu juhu koja mi je ostala od dana prije,a ako je nemate,u dvije l vode prokuhajte kocku za juhu,a ako nemate ni to,onda dolijevajte vodu.

Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje i dolijevanje temeljca dok povrće malo ne omekša.Dodajte i plodove.Promiješajte i kuhajte lagano još oko 5 minuta,te dodajte opranu rižu.

E sada morate paziti,morate miješati i stalno dolijevati tekućinu jer ju riža brzo popije,pa da vam ne zagori.Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne bude al dente,znači,ni premekana ali ne smije ni krckati pod zubima.Pazite da vam ne ostane puno tekućine,da ne dobijete juhu umjesto rižota.

Ugasite vatru,u rižot dodajte oko 50 g maslaca,naribajte parmezana ako ga volite,dobro promiješajte da se maslac i parmezan otope,i poklopite.Ostavite 20-ak minuta da odstoji,i poslužite uz finu zelenu salatu Smiješak

Dobar tek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...