četvrtak, 23. veljače 2012.

Lungić u slanini i pekarski krompir/Pork tenderloin in bacon and baked potatoes



Lungić je jedan od najkvalitetnijih komada svinjskog mesa,I svi ga u kući volimo,a što je meso bez krompira,I to još pekarskog?
Pa,evo još jedan fini receptić za nedjeljni ručak;))

Sastojci;
2 lungića
začini po želji(ja sam stavila 2 ljute paprićice,crvenu papriku,sol,papar ružmarin I majćinu dušicu)
oko 15 šnita tanko narezane slanine ili pancete
oko 1 kg krompira

Priprema;

Začine istucite u mužaru da dobijete fini prah(nije obavezno,ako ga nemate,samo izdrobite paprićicu).


Lungiće očistite od masnoće I žilica I namažite sa začinima.

   .Uzmite tanko narezanu slaninu I omotajte lungiće


Krompir ogulite,narežite na četvrtine I stavite kuhati.

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva,tepsiju namažite sa masnoćom I stavite lungiće da se peku.



Kada je krompir napola kuhan,stavite I njega u tepsiju da se peče.
Nakon pola sata,okrenite lungiće I pecite dalje još 20-ak minuta.Lungićima ne treba puno da se ispeku,stoga pazite da se ne prepeku,jer će biti suhi.Možete jednog prerezati po sredini popola,da vidite da li je pečen,ako je svugdje iste boje,gotov je.Izvadite ih I stavite u vatrostalnu zdjelu na toplo.



Pojačajte teperaturu pećnice na 240 stupnjeva, I pecite krompir dok ne bude fino hrskav izvana.



Poslužite toplo.Uz ovo jelo fino paše kopar sos ili turšija(ja sam jela oboje).



Brzo I jednostavno,zar ne?Dobar tek!

nedjelja, 19. veljače 2012.

Kuhani krumpir na salatu/Boiled potato salad





U ove zimske dane obično jedemo malo “težu” hranu,kao kiseli kupus,slaninu,kobase,grah I sl.
Mi uz kiseli kupus volimo I kuhani krumpir.E,sad,obično su oči veče od znatevećčega,pa krompir ostane.Inače napravim njoke od njega,a ovaj put sam napravila jednu finu, laganu I brzu salaticu ;))

Sastojci;
5 kuhanih krompira srednje veličine
1/2 vrećice začina za salatu
maslinovo ulje
acceto balsamico

Priprema;

Ako nemate “ostataka”,krompir skuhajte cijeli,može I u ljusci,pazite da se ne raskuha.
Kada je kuhan,ogulite ga I narežite na malo deblje šnite.U šalici razmutite začine za salatu s malo maslinovog ulja I acceta,I prelijte po krompiru.
I to je to, imate finu laganu salatu,ili finu laganu večeru,meni osobno uz ovo ne treba ništa drugo;D
Dobar tek!

petak, 16. prosinca 2011.

Božićni recepti-Kuglof



Evo i drugog recepta iz “Božićne” serije recepata.Ovaj recept imam već godinama,i nekako je postala tradicija u mom domu da ga pravim na Badnjak,a jedemo ga na Božić.Ja ga obožavam i većinu sama pojedem ,a eto sada ću ga rado podijeliti sa vama…

Sastojci;

3 cijela jaja
30 dag šećera
30 dag oštrog brašna
1,5 dcl ulja
1,5 dcl mlijeka
1 vrećica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
limunova korica
e sada tu ide 10 dkg grožđica,ali ja ih ne volim,pa si ja kupim mješavinu suhog tropskog voća(oko 150 g)

Priprema;

Jaja i šećer dobro izmiksajte.Jedan po jedan dodajte ostale sastojke,osim voća i lagano sve izmiksajte.
Kalup namastite i pospite brašnom.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Tijesto lagano ulijte u kalup(pazite da vam ne prijeđe preko onog tuljka u sredini,jar će ostati presan,ako imate viška tijesta,dodajte malo kakaa i ispecite fine muffine),odozgora stavite nasjeckano suho voće,ono će upasti u tijesto tijekom pečenja.
Pecite ga 30 minuta na 180 stupnjeva,zatim smanjite na 150 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta.
Provjerite čačkalicom je li pečen,ako nije pecite ga još 10-ak minuta.
Ostavite ga malo u kalupu da odstoji,zatim ga prevrnite na tanjur.Ako vam se koji dio odlomi,nema frke,namažite ga malo sa pekmezom i zalijepite,nitko neće primjetiti
Kada se kuglof ohladi,pospite ga sa šećerom u prahu,i uživajte u svom Božićnom kuglofu !


Dobar tek!!

srijeda, 14. prosinca 2011.

Božićni recepti-posna salata od prosa i lignji




Ovo je jedan od recepata koje ću vam predstaviti za nadolazeće blagdane.Lagan je i za papati i za napraviti,a savršen je za post.Inače ovaj recept pravim sa rižom,ali ovako mi je puuuuno finije;)

Sastojci;

oko 200 g manjih lignji i krakova
1 šalica prosa
2-3 češnja češnjaka
peršinov list
maslinovo ulje
sol
malo papra
i balsamico po želji



Priprema;

Lignje i krakove očistite,ako su veće,narežite ih na manje komade,i stavite kuhati u slanu vodu.Kada su lignje pri kraju,dodajte proso koji ste prije kuhanja dobro oprali u hladnoj vodi.
Kada je proso kuhan,sve istresite u cjediljku i pustite da se dobro ocijedi.
U međuvremenu sitno narežite češnjak i peršunov list.
Sve zajedno pomiješajte,dodajte maslinovo ulje i balsamico,promiješajte,i vaša posna salata je gotova!
Dobar tek!

srijeda, 30. studenoga 2011.

Juneći rižoto




Volim rižu na sve moguće načine,ali moj muž je voli jedino ovako,sa hrpom mesa (na ovoj slici ga baš i nema,jer je većina u njegovom tanjuru ).
Vrlo jednostavno za napraviti,a i fino….

Sastojci;
oko 250 g junećih “kockica”
300 g riže
2 crvena luka
sol
papar
vegeta
mljevena crvena slatka paprika
temeljac za podlijevanje

Priprema;

Luk sitno narežite.Zagrijte masnoću i stavite luk.Kada luk postane staklast,dodajte meso i začine,osim crvene paprike.Dodajte vode toliko da prekrije meso.Dinstajte na srednje jakoj vatri i po potrebi dodavajte vodu.
Kada je meso mekano,operite rižu i pomiješajte je sa mesom.Sada morate paziti da riža ne ostane bez tekućine,da ne zagori,zalijevajte je sa temeljcem i miješajte dok ne bude skuhana.
Ako nemate temeljca,u litru vrele vode izmrvite jednu kocku za juhu,nije to ono pravo,ali može proći,u svakom slučaju bolje nego obična voda.
Kada je riža gotova dodajte crvene paprike po ukusu,i pazite da vam riža ne ostane u vodi,neka sve ispari.
Ovaj rižoto je najbolji kada malo odstoji,odn. on će biti “kremast”,znači neće biti skroz suh,a ako ne želite da bude takav,jednostavno rižu skuhajte posebno i na kraju kada je meso gotovo,samo pomiješajte sve zajedno:)


Poslužite toplo uz zelenu salatu ili domaću turšiju,uživajte i dobar tek!

nedjelja, 27. studenoga 2011.

Varivo-grašak s noklicama



Evo još jednog finog,toplog jela za ove zimske dane

Sastojci;

oko 30,40 dkg graška (ako imate domaći,super,ako ne dobar je i smrznuti)
2 srednja krumpira
2 glavice crvenog luka
sol
papar
vegeta
Za zapršku;
mast ili ulje
brašno
crvena paprika

Priprema;

Luk očistite i sitno nasjeckajte.Zagrijte mast i popržite luk.a krumpir narežite na kockice i kratko ga popržite sa lukom.Dodajte grašak i vodu.Posolite,popaprite i stavite malo vegete.Pustite da se krčka na srednje jakoj vatri dok se sve ne skuha.Po potrebi dodajte vode.
Kada je skuhano,pojačajte plin da počne vriti,napravite zapršku i zapržite ga,i nakon toga ukuhajte noklice.
Recept za zapršku pogledajte ovdje,a za noklice ovdje.
Dobar tek!!

petak, 25. studenoga 2011.

Zimnica-turšija za početnike



Mnogi od vas se naježe kada čuju riječ-zimnica.Cjelodnevni posao,pranje,rezanje,kuhanje,miris octa koji se uvuče u kožu….E sa ovim receptom nema toga,sve skupa je gotovo za sat vremena,bez smrada,pranja teglica,a i kada nešto potrošite,samo dodajte novo povrće i imate zimnicu cijelu zimu ;)

Sastojci;
kantica s poklopcem od 10 kg
5 kg povrća po izboru (ja sam stavila kupus,mrkvu,cvjetaču i zelenu rajćicu)
1 l alkoholnog octa
3 l vode
40 dkg šećera
20 dkg soli
1 vinobran
ako vam je prejako,samo dodajte još malo vode

Priprema;

Kanticu operite.
Povrće također dobro operite i očistite.Narežite ga na željenu veličinu,i poslažite u kanticu.
U posebnoj posudi izmješajte ocat,vodu,šećer,sol i vinobran,i malo promiješajte da se sol i šećer otope.
Ulijte u kanticu preko povrća,i zaklopite,Stavite na neko hladno mjesto,pričekajte 2-3 tjedna i imate svoju domaću turšiju ;D


Dobar tek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...