utorak, 22. ožujka 2011.

Grah varivo sa bulgurom/Bean soup with bulgur


P3220029

Kažu naši stari:”Kada skuhaš grah i sarmu,onda si prava kuharica,i spremna si za udaju!”,pa,udavače moje,krenimo Smiješak otvorenih usta

Sastojci;

3-4 šake graha (da prekrije dno šerpe)
4 srednje glavice crvenog luka
2-3 češnja češnjaka
sol
vegeta
papar
1 šalica bulgura

Za zapršku;

2 žlice masti ili ulja
brašno
crvena paprika

Priprema;

Prvo stavite u šerpu samo grah.Nalijte vode i kuhajte.Kada provrije,kuhajte oko 10 minuta,zatim izlijte vodu i natočite drugu.
Luk sitno isjeckajte i ubacite unutra.Dodajte sol.vegetu i papar,i kada provrije smanjite na srednje jaku vatru,napola poklopite i pustite neka se krčka.
Ako želite ubacite kobasice,suho meso ili slaninu.Slaninu i kobasice ubacite pred kraj,a suhe kosti prvo malo posebno prokuhajte,pa onda ubacite u grah istodobno sa lukom i začinima.Ali onda malo pripazite na sol,jer je suho meso dosta slano.
Dok se grah krčka,provjerite s vremena na vrijeme da li treba dodati vode,da se ne bi zapekao.Posebno skuhajte bulgur.Ja inače uz grah kuham ričet iliti ječam,ali u nedostatku istoga posluži i bulgur.Kada je kuhan,ocijedite ga i stavite u posebnu posudu.
Kada juha od graha postane kremasta,a grah mekan,vrijeme je za zapršku.Pojačajte vatru na najjače (to je jako važno,jer u protivnom vam se grah neče zgusnuti),i po potrebi dodajte vode.Znači,zapršku pravite tek kada grah dobro vrije!
U tavici ili maloj šerpici ugrijte masnoću.Kada je vruče dodajte brašna.Vodite računa o količini,ako bude gusta zaprška i grah če biti gust,i obrnuto.Dobro promiješajte da ne bude grudica,i dodajte i crvenu papriku,također po želji.Promiješajte i ako grah vrije,istresite zapršku i miješajte.Dodajte još malo papra,i kuhajte još 5 minuta uz miješanje.
Bulgur možete pomiješati u grah,ali ako je gušći,ne preporučujem,jer ćete dobiti kašu.Najbolje ga je ostaviti posebno,pa neka si svatko stavlja koliko hoće.


P3220027

Eto,nadam se da je sve jasno,a ako nešto nije,pitajte SmiješakŽelim vam ugodno kuhanje i brzu udaju Smiješak otvorenih ustaDobar tek!

Broj komentara: 5:

  1. nemam pojma di da nabavim bulgur :-/

    OdgovoriIzbriši
  2. U DM-u imaš sve te žitarice koje vidiš u mojim receptima :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ovo je fino, bulgur često koristim, a nešto od toga ima i na mojem blogu. jedino što sigurno neću raditi, to je zaprška. Mislim da bulgur daje sasvim dovoljno gustine grahu. Fiinnno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se,ali imam muža koji ne jede "sjemenke" kako on kaže,pa moram napraviti običan grah,a sebi onda sastrane skuham ječam ili bulgur,pa si umiješam :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...