Bliži nam se Uskrs,pa ću vam napisati par recepata koje ja planiram praviti za ovaj Uskrs.Prve su na redu tulumbe ;D Najbolje ih je praviti dan-dva prije nego što čete ih konzumirati,tako da upiju što više sirupa i budu ukusnije i mekše.Držite ih u frižideru.
Sastojci;
50 dkg brašna (25 dkg oštroga i 25 dkg glatkoga)
5 jaja
1 l mlijeka
1 šalica ulja
sol
šećer
za zaljev (sirup);
1,5 kg šećera
0,5 litre vode
2 limuna
Priprema;
Zaljev(sirup)-skuhajte vodu i šećer i pustite da se ohladi.Limun operite,narežite na kriške i stavite unutra.U mom receptu piše 1,5 kg šećera,ali pošto je meni to preslatko,ja stavim kilu šećera i više limuna,pa mi nije tako jako slatko.
Za oblikovanje tulumbi vam treba šprica.Ja imam ovakvu
i koristim ovaj zadnji nastavak sa desne strane,ali ako imate nešto slično,mislim da može poslužiti,ja nisam probala sa niti jednom drugom.
U većoj posudi za kuhanje,iliti šerpi,skuhajte mlijeko sa malo šećera i soli.Ja stavim oko dvije žlice šećera i malu žlićicu soli.Kada prokuha,lagano umiješajte brašno,vratite na vatru i dobro miješajte,dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.Maknite sa vatre.
Jaja posebno umutite i umiješajte u tijesto.
Napunite špricu i pravite tulumbe dužine oko 6 cm.
U drugu posudu nalijte dosta ulja i zagrijte ga.Kada se zagrije,pecite tulumbe do zlatne boje na srednje jakoj vatri,pazite da ih ne prepečete.
Tako vruće ih odmah stavljajte u ohlađeni sirup.Ohladite ih,najbolje preko noći i poslužite hladne.
Dobar tek!
Joj, baš su divne, dođe mi da ih gricnem s ekrana, prosto mogu osjetiti okus.
OdgovoriIzbrišiObožavam tulumbe ali nikako da ih napravim :)
OdgovoriIzbriši