petak, 17. lipnja 2011.

Svinjski lungić punjen kulenom u umaku od tikvica/Pork tenderloin stuffed with kulen in a sauce of zucchini


P6150016

Inače ne volim komplicirane recepte,pogotovo po ljeti kada počnu vrućine,pa je ovo savršen brzinski recept za vruće ljetne dane Smiješak s namigivanjem

Sastojci;

2-3 tikvice srednje veličine
1 svinjski lungić
12-13 šnita kulenove seke(ili ,ako nemate,može i kupovni kulen)
2 žlice kiselog vrhnja
1 šaka svježeg bosiljka(može i suhi,ali onda stavite manje)
1 glavica crvenog luka
maslinovo ulje
sol
papar
vegeta
češnjak u prahu

P6120012

Priprema;

Lungić očistite od masnoće,natrljajte ga sa soli,paprom,vegetom i češnjakom u prahu,malo prelijte maslinovim uljem,i ostavite sastrane.

Luk narežite na sitno i popržite na zagrijanom maslinovom ulju.Kada poprimi  staklastu boju,unutra naribajte očišćene tikvice.Dodajte nasjeckani bosiljak.Kuhajte na srednjoj vatri dok tikvice ne puste vodu.Zatim smanjite vatru na najmanje,dodajte vodu i ostale začine(sol,papar,vegeta),i kuhajte uz povremeno miješanje dok se tikvice ne raskuhaju.

Dok se tikvice kuhaju,lungić narežite na kolutove debljine cca 1,5 cm.U sredini svakog koluta prorežite malu rupicu i ugurajte kulenovu seku ili kulen.
Na zagrijanom maslinovom ulju  popržite meso dok ne bude pečeno.

Kada su tikvice kuhane,dodajte 2 žlice kiselog vrhnja i kuhajte još oko 5 minuta,i umak je gotov.Umjesto bosiljka možete staviti i svježi kopar.

Meso prelijte toplim umakom i poslužite uz finu salaticuSmiješak
Dobar tek!

P6150019

nedjelja, 12. lipnja 2011.

Kopar sos sa pečenim mladim krompirom/Dill sauce with roasted potatoes


P6120006
Obožavam ovo godišnje doba,pogotovo kada sve u vrtu počne rasti i zriti Smiješak s namigivanjem
Danas sam izvadila domači mladi krompir,ubrala svježi kopar i nabrala svježi fini matovilac iz svog malog vrtaSmiješak otvorenih usta
P6120006 (2)
Naravno uz sve to je bila i juhica i meso,ali uz ovo meni meso nije trebalo Smiješak s namigivanjem

Sastojci;

1 kg mladog krompira

Za kopar sos;

svježi kopar (količina po želji)
2 žlice masti
brašno po potrebi
sol
vegeta
voda

P6120004

Priprema;

Krompir dobro operite,i ako je veći,narežite ga na manje komade.Stavite ga u tepsiju sa malo više masti,i ako hočete stavite i meso.Ja sam stavila i dvije glavice očišćenog luka i čitave paprike,pa kada to sve pusti svoje mirise i okuse,mljac!
Stavite u pećnicu  zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko sat i pol,meso izvadite ranije ako je gotovo,a krompir ostavite da se fino zapeče.
Kada je to sve pri kraju,u šerpi rastopite mast ili ulje,kopar operite i nasjeckajte (ne presitno).
U vrelu mast dodajte brašno(kao za zapršku).Što vam zaprška bude gušća to če i sos biti gušći.Na zapršku istresite nasjeckani kopar,malo promiješajte i dolijte vode,ne previše,oko 1,5 čaše,i dobro promiješajte,ako vam bude pregusto,dodajte još vode.Posolite,stavite malo vegete,i kuhajte uz miješanje.Kada provrije kuhajte još oko 5 minuta,ako treba dodajte još vode,i to je to Smiješak s namigivanjem
Prelijte sos preko finog mladog krompira i poslužite sa finom salatom od matovilca,dobar tek!


P6120009

ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

1 blogorođendan i 100 post!!!/1 blogobirthday & 100 post!!!!!

 

0333

 

Dragi moji!

Evo,danas je mom blogiću 1.rođendan,a ovo je moj 100 post!

Kada sam ga počela pisati,nisam ni sanjala da ču imati ovakve brojke;49 sljedbenika,100 postova,745 fanova na facebooku,i preko 19 000 posjeta na blogu!

Počela sam pisati ovaj blog da bih pomogla mladim curama,ženama oko prvih recepata u kuhinji,stavljajući jednostavne,svakodnevne recepte…

Isto tako je i ovo neka moja kuharica,u koju spremam recepte,jer uglavnom kuham “iz glave”,i sa sastojcima koji mi se trenutno nađu u frižideru,pa mi se više puta desilo da zaboravim što sam stavila u neko jelo,tako da mi je ovo super način da imam spremljeni recept koji usput mogu i podijeliti s vama.

No,kako sam imala problema sa viškom kilograma,promijenila sam prehranu,i tako je sve više bilo “zdravih” recepata,koji su doduše vrlo jednostavni,pa ih mogu kuhati i početnici,ali mislim da sam se maknula od prvobitne teme bloga.

Razmišljala sam da promijenim ime bloga,ali mislim da to ne bi bilo dobro,jer me ljudi već znaju i prate pod ovim imenom,pa bih vjerojatno izazvala kontra efekt,što vi mislite?

Hvala puno svima koji me pratite i komentirate,jer bez vas ne bi bilo ni ovog bloga,ako imate koji prijedlog,komentar,kritiku,ili recept koji bi htjeli vidjeti ovdje,slobodno mi napišite.

Volim vas puno,vaša Nina Crveno srce

subota, 28. svibnja 2011.

Cous cous sa prženim povrćem i usoljenim lososom/Cous cous with roasted vegetables and salted salmon


P5270001

Još jedna varijacija na temu…

Sastojci;
1 šalica cous cousa
2 mrkve
1 manji poriluk
1 paketić usoljenog lososa (100 g)
maslinovo ulje
sol
papar
začini po želji

Priprema;

Ugrijte vodu (2 šalice vode na 1 šalicu cous cousa) i prelijte preko cous cousa u koji ste umiješali sol,maslinovo ulje i začine.Pokrijte i ostavite sa strane.
Mrkvu i poriluk očistite i izrežite na kolutiće.
U woku ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte mrkvu.Kada mrkva omekša,dodajte poriluk.Još kratko pržite dok i poriluk ne omekša,pa dodajte losos koji ste narezali na kockice.
pržite na laganoj vatri još oko 5 minuta.Po potrebi dodajte soli,ali pazite,jer je losos dosta slan.
Umiješajte cous cous i uživajte Smiješak s namigivanjem
Dobar tek!

ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Integralna tjestenina u umaku od tikvica/Integral pasta in a sauce of zucchini



P5100008

Brzo, jednostavno i lagano jelo Smiješak s namigivanjem

Sastojci;

250 g integralne tjestenine
2 srednje tikvice
150 ml vrhnja za kuhanje
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema;

Tjesteninu skuhajte.
Tikvice ogulite i naribajte.Popržite ih na maslinovom ulju,posolite,popaprite,i kada omekane dodajte vrhnje.Kuhajte dok se vrhnje ne zgusne,dodajte skuhano tijesto,promiješajte,pospite naribanim parmezanom i poslužite toplo uz sezonsku salatuSmiješak s namigivanjem
Dobar tek!

nedjelja, 15. svibnja 2011.

Biftek u umaku od šampinjona/Beef steak in mushroom sauce


P5150019

Biftek volim na sve moguće načine,a ovo mi je jedan od boljih Smiješak
Biftek iliti lungić i svinjski i juneći je najbolji i najfiniji dio mesa.Nema ni žilica ni masnoće,i super je mekan ako se pripremi na pravilan način.Negdje ga zovu i pisana pečenka.Još znam da je mišić i da se nalazi negdje iza leđa prema guzi,pa ako netko zna točno,neka me nadopuni ili ispravi ako sam pogriješila Smiješak s namigivanjem
Slikica nije baš najbolja,trebala sam uzeti crni tanjur,jer mi se riža ne vidiTužni smiješak
Uglavnom,evo recepta;

Sastojci;

1 juneći lungić
250 g šampinjona
100 g maslaca
crno vino
ulje
sol
papar
4 žlice kiselog vrhnja
aceto balsamico
ružmarin
majćina dušica

Priprema;

Lungić očistite i narežite na deblje šnite.Posolite i popaprite,i stavite u zdjelu u kojoj ste pomiješali ulje,ružmarin i crno vino.Ostavite oko sat vremena da meso omekša.

Šampinjone očistite i narežite na četvrtine.

U tavi rastopite maslac i pecite meso na najjačoj temperaturi oko 5 minuta sa svake strane.Ako je meso mekano,znači da je još krvavo iznutra,pa ako to ne volite,pecite ih još malo.Ako imate hvataljke,okrećite meso s njima jer kada ga probušite vilicom,sav onaj fini sok izađe i onda biftek bude kao đon.

Kada je meso gotovo,izvadite ga i stavite šampinjone da se peku.Kada su šampinjoni skoro gotovi dodajte sol,papar,majčinu dušicu i malo aceto balsamica.Miješajte oko 10 minuta,zatim dodajte vrhnje.Miješajte, i kada vrhnje ukuha,umak je gotov.Vratite meso u umak i poslužite sa kuhanom rižom.
Dobar tek!

utorak, 10. svibnja 2011.

Faširanci od soje i lagana salata od rajčice/Soya chops and light salad of tomatoes


P5090015

Recept za faširance od soje sam uzela iz Encianove knjižice sa receptima od soje.Meni su super,muž nije htio jesti,a kćer nije ni skužila da nije meso Smiješak otvorenih usta
A ako ne volite soju,samo je zamijenite sa mljevenim mesom :)

Sastojci;

100 g ljuspica od soje ili 200 g mljevenog mesa
1 žemlja ili 2 šnite starog kruha
1 jaje
1 manja glavica crvenog luka
krušne mrvice(to je moj dodatak)
vegeta
sol
papar
crvena paprika

Za salatu;

2 rajčice
sol
aceto balsamico
maslinovo ulje
bosiljak(ako imate svježi,savršeno,ja sam stavila suhi)

Priprema;

Ljuspice prokuhajte 2-3 minute u 4 dcl slane vode,a ako ste se odlučili za meso,ovaj korak preskočite.Dalje je postupak isti.
Žemlju iskidajte i namočite u mlijeko(to možete i ranije napraviti).Luk sitno nasjeckajte i malo popržite na maslinovom ulju.
Iscijedite dobro i soju i žemlju.Dodajte jaje,prženi luk,začine i dobro promiješajte.Ako vam je smjesa pregnjecava,dodajte krušnih mrvica dok ne dobijete finu smjesu.Pazite i da vam ne bude pregusta,jer če vam šnicle biti pretvrde.Oblikujte šnicle i pecite na srednje jakoj vatri dok ne porumene.

Salata;

Rajčice operitei narežite na kolutove.Posolite ih i dodajte ulje,ocat i bosiljak,i nježno promiješajte.

P5090014

I to bi bilo to!Uz faširance i ovu laganu salatu poslužite i svježi sir,a prije toga bi vam mogla pasati jedna fina juhica sa gris noklama!

P5090013

Dobar tek!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...