utorak, 26. ožujka 2013.

Čokoladna Pavlova sa miješanim voćem/Chocolate Pavlova with mixed fruit

 

Pavlova.JPG 3

Ovu tortu svi obožavamo SmiješakTo je Pavlova,ili kako moja kćer kaže,velika pusla Smiješak s namigivanjem

Vjerojatno ste je već vidjeli,pravili,probali,ali ja ću svejedno staviti recept Smiješak s namigivanjem

Ja je pravim po OVOM receptu,kao i većinu kolača koje pravim po receptima moje drage Renči koja uporno neće otvoriti vlastiti blog,a pravi super slastice.Svi kolači koje sam pravila po njenim receptima su mi uspjeli bez ikakvih problema,iako mi kolači baš ne idu od ruke Smiješak s namigivanjem

Ajmo mi na recept ;

Sastojci;

Beze podloga;

6 bjelanjaka
300 g šećera
3 žlice kakaa u prahu, prosijanog
1 žlica balzamićkog octa ili crvenog vinskog octa
50 gr čokolade za kuhanje, sitno narezane

Preljev;

500 ml punomasnog slatkog vrhnja(vrhnje za šlag)
500 gr miješanog voća(ovisi koje je doba godine,ako imam što friško,stavim,inače kupim kompot od višanja i smrznuto šumsko voće od Leda)
2-3 žlice grubo naribane čokolade za kuhanje

 

Priprema;

Beze podloga;

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Prije na papiru nacrtajte krug veličine 23 cm.Koristite veći lim, npr. onaj od pećnice.

Tucite bjelanjke dok se ne počnu stvarati glatki vrhovi, pa utucite šećer, žlicu po žlicu dok beze smjesa ne postane kruta i sjajna. Pospite kakaom, poprskajte octom i nasjeckanom čokoladom. Potom vrlo nježno miješajte dok kakao sve ne prožme. Stavite na lim za pečenje u obliku debelog kruga promjera 23 cm, pa zagladite sa strane i površinu. Stavite u pećnicu i smjesta smanjite na 150 stupnjeva, te pecite oko sat do sat i petnaest. Kada je pečena, podloga bi morala biti hrskava po rubovima i sa strane , i suha na površini, ali ako prstima pritisnete sredinu, morali biste osjetiti naznake mekoće. Isključite pećnicu i pustite da se podloga ohladi u malo otvorenoj pećnici.Podlogu možete napraviti i dan prije,pa je drugi dan samo ukrasite.Podloga vam mora izgledati “raspucano”,da se ne uplašite Smiješak s namigivanjem

                           Pavlova

Preljev;

Voće odmrznite i dobro ocijedite(ja i to napravim dan ranije,ili odmah ujutro),a sok iskoristite OVAKO Smiješak s namigivanjem

Kada ste spremni poslužiti, preokrenite podlogu na veliki, ravan tanjur,ili je samo pustite da “sklizne” sa papira na tanjur Smiješak s namigivanjem

Tucite slatko vrhnje da bude gusto, ali ipak mekano, pa ga razmažite po površini, te po njemu razbacajte voće. Grubo naribajte čokoladu, tako da dobijete kovrćice,i pospite preko voća.

                             Pavlova.JPG 2

Možete je odmah poslužiti,ili je malo pospremite u frižider da se ohladi prije posluživanja.

                        Pavlova.JPG 4

Dobar tek!

nedjelja, 24. ožujka 2013.

Tulumbe

 

tulumbe

Bliži nam se Uskrs,pa ću vam napisati par recepata koje ja planiram praviti za ovaj Uskrs.Prve su na redu tulumbe ;D Najbolje ih je praviti dan-dva prije nego što čete ih konzumirati,tako da upiju što više sirupa i budu ukusnije i mekše.Držite ih u frižideru.

Sastojci;

50 dkg brašna (25 dkg oštroga i 25 dkg glatkoga)

5 jaja

1 l mlijeka

1 šalica ulja

sol

šećer

za zaljev (sirup);

1,5 kg šećera

0,5 litre vode

2 limuna

 

Priprema;

Zaljev(sirup)-skuhajte vodu i šećer i pustite da se ohladi.Limun operite,narežite na kriške i stavite unutra.U mom receptu piše 1,5 kg šećera,ali pošto je meni to preslatko,ja stavim kilu šećera i više limuna,pa mi nije tako jako slatko.

                             tulumbe.JPG 2

Za oblikovanje tulumbi vam treba šprica.Ja imam ovakvu

                                   spric-za-tulumbe-311-194740

                                                                   izvor

i koristim ovaj zadnji nastavak sa desne strane,ali ako imate nešto slično,mislim da može poslužiti,ja nisam probala sa niti jednom drugom.

U većoj posudi za kuhanje,iliti šerpi,skuhajte mlijeko sa malo šećera i soli.Ja stavim oko dvije žlice šećera i malu žlićicu soli.Kada prokuha,lagano umiješajte brašno,vratite na vatru i dobro miješajte,dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.Maknite sa vatre.

Jaja posebno umutite i umiješajte u tijesto.

Napunite špricu i pravite tulumbe dužine oko 6 cm.

                               tulumbe.JPG 4

U drugu posudu nalijte dosta ulja i zagrijte ga.Kada se zagrije,pecite tulumbe do zlatne boje na srednje jakoj vatri,pazite da ih ne prepečete.

                               tulumbe.JPG 3

Tako vruće ih odmah stavljajte u ohlađeni sirup.Ohladite ih,najbolje preko noći i poslužite hladne.

Dobar tek!

srijeda, 20. ožujka 2013.

Čoko muffinsi sa Nutellom/Chocolate muffins with Nutella

 

 

            chocolatte muffins.JPG 2

Jedan jednostavni recept po kojem ja pravim sve muffine,samo mijenjam dodatke Smiješak s namigivanjem

Od ove količine sastojaka meni ispadne 14 muffina.

 

Sastojci;

2 jaja

225 g šećera

150 ml mlijeka

175 ml ulja

1 prašak za pecivo

225 g brašna

Ovo su osnovni sastojci,za čokoladne dodajte još dvije-tri velike žlice Nesquicka,ili nekog drugog kakao praha,i pripremite Nutellu Smiješak

chocolatte muffins

 

Priprema;

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.U kalup poslažite košarice.

Dobro izmiksajte jaja sa šećerom.Dodajte ulje i mlijeko,promiješajte.Sada dodajte polako “suhe” sastojke;brašno,prašak za pecivo i kakao.Dobro izmiješajte.

U košarice sipajte malo smjese na dno.U sredinu dodajte žlićicu Nutelle,i punite košarice sa ostatkom smjese.Napunite ih do malo ispod ruba kalupa.

Ako hoćete,možete ih ukrasiti sa čokoladnim mrvicama,ili nečim sličnim,ja sam stavila zvjezdice koje su mi ostale od Božićnih kolača Smiješak s namigivanjem

Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta.

chocolatte muffins.JPG 3

Dobar tek Smiješak s namigivanjem

ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Rižot sa plodovima mora i kineskim povrćem/Risotto with seafood and Chinese vegetables

 

rižot

Ovaj rižot sam pravila sa smrznutim plodovima mora i smrznutim povrćem(kineska mješavina),ali ako možete bilo što od ovoga nabaviti da bude friško,preporučam friško Smiješak s namigivanjem

 

Sastojci:

250 g plodova mora (birajte što volite)

100 g miješanog povrća(također si prilagodite po želji i ukusu)

1 glavica crvenog luka

1 dcl bijelog vina

2 l povrtnog temeljca

2 šalice arborio riže za rižot

sol

papar

malo češnjaka u prahu

majčina dušica

maslac

parmezan

 

Priprema:

Zagrijte wok ili dublju tavu,i stavite malo maslaca ili maslinovog ulja da se zagrije.Luk sitno nasjeckajte i popržite.Dodajte povrće i začine.Smanjite vatru na srednju jačinu i dodajte vino.Neka se krčka dok alkohol ne ishlapi.Potom pomalo dodavajte temeljac.

Ja obično iskoristim nezakuhanu juhu koja mi je ostala od dana prije,a ako je nemate,u dvije l vode prokuhajte kocku za juhu,a ako nemate ni to,onda dolijevajte vodu.

Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje i dolijevanje temeljca dok povrće malo ne omekša.Dodajte i plodove.Promiješajte i kuhajte lagano još oko 5 minuta,te dodajte opranu rižu.

E sada morate paziti,morate miješati i stalno dolijevati tekućinu jer ju riža brzo popije,pa da vam ne zagori.Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne bude al dente,znači,ni premekana ali ne smije ni krckati pod zubima.Pazite da vam ne ostane puno tekućine,da ne dobijete juhu umjesto rižota.

Ugasite vatru,u rižot dodajte oko 50 g maslaca,naribajte parmezana ako ga volite,dobro promiješajte da se maslac i parmezan otope,i poklopite.Ostavite 20-ak minuta da odstoji,i poslužite uz finu zelenu salatu Smiješak

Dobar tek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...