utorak, 6. srpnja 2010.

Kremasti rižoto od povrća/Creamy risotto with vegetables

Za ovaj rižoto potrebno je:
400 g riže(bijele ili integralne)
125 g maslaca
1/2 vrećice smrznutog povrća(ako vam se da,možete dinstati i svježe povrće)
2 glavice luka
1 dcl bijelog vina
sol
biber
vegeta


Priprema:

Ja rižota pripremam u woku,ali ako ga nemate,možete uzeti dublju tavu,ili pliću šerpu presvučenu teflonom.Tako se povrće neće lijepiti i zagoriti.Nasjeckajte luk.Maslac stavite u tavu da se rastopi,dodajte luk,pa lagano popržite.Dodajte povrće,začine i bijelo vino,i lagano dinstajte uz povremeno miješanje.Kada vino ishlapi,dodajte opranu rižu,i zalijte vodom.Vode stavite toliko da prekrije rižu.Poklopite,i smanjite vatru.Povremeno promiješajte.Kada voda ishlapi,provjerite da li je riža kuhana.Ako nije,dodajte još malo vode,ali ne puno.Ponavljajte postupak dok riža i povrće ne budu kuhani.Kada je gotovo,po želji pospite parmezanom,i poslužite!Dobar tek! 

P.S. Pravi rižoto mora biti " kremast ",sočan.Ako je suh,nije fin(barem meni),zato se riža kuha sa svim drugim sastojcima.Ako se kuha posebno,izgubi sav škrob i onda rižoto nije " povezan ",već je svako zrno za sebe.


Rice on FoodistaRice

2 komentara:

  1. znaš ovo nisam već odavno spremala, evo dala si mi ideju, bude to ovih dana kod nas
    a što se tiče rižota, istina je da mora biti kremast, no mi volimo da bude onako suh tj.da se riža rasipa - neznam zašto, možda smo mi malo okrenuti...

    OdgovoriIzbriši
  2. To je naše podneblje,tako svi moji prave,ali ja više volim ovako,utjecaj Jamiea Olivera,obožavam njegovu kuhinju;))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...